top of page
Writer's pictureKader Sevinc

Video Değerlendirme Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu


Kader Sevinç, Brüksel'den Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu taslağını yorumluyor. YouTube kanalında yayımladığı video ile raporun özetini paylaşan Sevinç şu noktaların altını çizdi:



Avrupa Parlamentosu'nda Dışişleri Komitesi'nin gündemine Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu taslağı geldi. Bu taslak, önümüzdeki dönemde Türkiye ve AB ilişkilerinin geleceği hakkında önemli işaretler sunuyor. Bu konular arasında öncelikle, temel hak ve özgürlükler, siyasi tutukluluklar, basın özgürlüğü ve kadın hakları gibi meseleler önemle vurgulanıyor.


Seçimlerle ilgili raporda, seçimlerin ne AGİT ne de Avrupa Konseyi'nin gözlemci heyetinin raporlarında adil bir şekilde gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, seçim sürecinin iktidardaki partilerin lehine bir avantaj yaratma şeklinde şekillendirildiği belirtiliyor.


Raporda dış politika konuları da yer alıyor. Türkiye'nin Körfez ülkeleri gibi bazı ülkelerle ilişkilerini düzeltmiş olması olumlu bir şekilde not edilirken, Avrupa Birliği ile dış politika alanında yaşanan koordinasyon sorunları da gündeme getiriliyor.


Türkiye'nin NATO üyesi olarak İsveç'in üyeliğini geciktirmesi de eleştiriliyor. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin tutumunu olumlu bir şekilde güncellediği konular arasında yer alıyor.


Seçimlerden sonra belki de ilk kez, Türkiye ve AB ilişkilerinin bu kadar ciddiyetle sorgulandığını görüyoruz. Rapor, Türkiye'nin AB ilişkilerinin mevcut hükümetin siyasi irade yoksunluğu nedeniyle reformlardan tamamen kopmuş olduğunu ifade ediyor. Avrupa Komisyonu'na, bu ilişki için yeni bir format arayışına girmesi ve bu konuda çalışma yapılması talep ediliyor.


Türkiye'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki desteğini uzun süre önce kaybettiği belirtiliyor. Avrupa Parlamentosu bu durumu bir adım ileri götürerek, Avrupa Komisyonu'ndan bu ilişkinin geleceği hakkında bir değerlendirme yapmasını istiyor.


Yargı bağımsızlığı, raporun önemli gündem maddelerinden bir tanesi olarak belirtiliyor. Yargının siyasallaşması ve denetim mekanizmalarının tamamen yok edilmiş olması ele alınan konular arasında yer alıyor.


Rapor, önümüzdeki aylarda çeşitli değişiklik önergeleri sunulduktan ve oylandıktan sonra yeniden incelenecek ve son olarak Avrupa Parlamentosu genel kurulunda oylanacak. Oylamanın sonucu alındıktan sonra rapor nihai halini alacak ve Türkiye'deki yetkililere gönderilecek.


Bu ve benzeri konularda video ve yazılı analizleri takip için emailiniz ile kayıt olmayı ve YouTube kanalına abone olmayı unutmayın.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page